Medische gegevens delen… Alleen als jij dat goed vindt

Helmie Groennieuws, praktijknieuws

Je huisarts en je apotheek kunnen jouw medische gegevens delen met andere zorgverleners. Bijvoorbeeld als een andere arts of apotheek je medische gegevens nodig heeft om je snel, goed en veilig te helpen. Het delen van je medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Maar alleen als jij dat goed vindt.

Is het belangrijk dat andere zorgverleners je medische gegevens kunnen bekijken?
Je huisarts en je apotheek zijn bekend met jouw medische gegevens. Daarom kunnen ze je snel, goed en veilig behandelen. Maar moet je (met spoed) naar een andere arts of apotheek? Of kom je bij een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling? Dan is het belangrijk dat een andere arts of apotheek je belangrijkste medische gegevens kan bekijken.

Hoe kunnen zorgverleners jouw medische gegevens bekijken?
Je huisarts en je apotheek kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt: een veilig en betrouwbaar systeem. Via het Landelijk Schakelpunt kunnen ze je belangrijkste medische gegevens delen. Een andere arts of apotheek kan die medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt bekijken met een beveiligde pas en een wachtwoord. Maar alleen als jij dat goed vindt. En als het nodig is voor jouw behandeling. Je medische gegevens worden overigens niet centraal opgeslagen. Ze blijven bewaard op de computers van je huisarts en apotheek.

Wie mag jouw medische gegevens wel of niet bekijken?
Zorgverzekeraars, bedrijfsartsen en werkgevers kunnen je medische gegevens niet bekijken. Een andere arts of apotheek mag je medische gegevens alleen bekijken als dat nodig is om je snel, goed en veilig te kunnen helpen.

Hoe geef je toestemming om je medische gegevens te delen via het Landelijk Schakelpunt?
Allereerst kun je op deze site Volg je Zorg alles rustig nalezen. Wat betekent het LSP voor jou, hoe geef je toestemming? Je kunt op verschillende manieren toestemming geven:
• Het makkelijkst geef je direct toestemming aan onze huisartsenpraktijk Rivierenbuurt. Dat kan via deze link: volgjezorg
• Je gaat naar volgjezorg, download het toestemmingsformulier en lever dit bij je huisarts in. Neem dan wel een gelidig identificatiebewijs mee!

Wil je bepaalde medische gegevens niet delen via het Landelijk Schakelpunt? Dat kan. Overleg dit met je huisarts.